Skip Navigation View Sitemap

Чести събуждания през нощта

Преди седмица пуснах запитване, свързано с трудностите със съня, с които се борите в момента.
Отговорът, който зае първо място беше: "Чести нощни събуждания".

Отне ми време да създам днешната публикация, защото причините за честите  събуждания през нощта не могат да бъдат сведени до няколко. Те са много и най-често са комплексни. В същото време в зависимост от възрастта на детето водещата причина се променя.

Нека да започнем с това, че нощните събуждания са напълно нормални във всяка една възраст.
Няма човек, който да спи непробудно през цялата нощ!

Определящи за качеството на съня, както на детето, така и на родителите (в частност на мама), са броят събуждания и тяхната продължителност. 

За някои семейства това, че бебето се буди над 3-4 пъти през нощта не е проблем, особено ако то заспива бързо и лесно, а родителят, който е оказал помощ за приспиване не среща трудност да заспи отново.

Но има семейства, за които честите събуждания на детето, макар и за кратко, действат изморително и черпят от силите на майката, от която се очаква да бъде 100% заредена за дневните грижи. 

Как да подходим в такава ситуация?

Първото нещо е да определим причината / причините:
* болка от никнещи зъбки или подуто стомахче;
* дискомфорт, породен от пълна пелена или неподходяща материя на пижамката;
* топло, студено, шум, светлина;
* глад, жажда;
* преумора, превъзбуда;
* неоптимално разпределено време на сън и бодърстване през деня;
* растежен скок;
* усвояване на ново умение;
* емоционалното състояние на детето (тръгване на ясла, детска градина, поява на нов член в семейството);
* повишена тревожност, породена от раздяла;
* преход към по-малко на брой дневни дремки;
* навик;
* начин на заспиване;
* темперамент на детето;
* специфично здравословно състояние (атопичен дерматит, дефицит на желязо, апнея и др.).

Мога да продължа още, но мисля, че става ясно колко разнообразни са причините децата да се будят често през нощта. След като премахнеш от списъка част от причините, ще останат няколко, които точно в този период ще са отговорни за събужданията. Следва - работа с тях.

Обикновено лека корекция по режима или оптимизиране на храненето и приема на течности през деня помага нощните събуждания да намалеят, но не винаги. В някои случаи е необходима комплексна работа, за да подобрим външната среда. А в други, каквото и да правим, нощните събуждания остават - няма как да променим темперамента или да накараме детето по-бързо да премине през пика на 'Тревожност от раздяла'.
Може да улесним процеса, но не и да го забързаме.

В този ред на мисли, аз няма да ти обещавам бързи решения и непробуден 12-часов сън! Но мога да ти обещая подкрепа, разбиране и много практични съвети как да се справиш с честите събуждания през нощта.

Спри да се обвиняваш, че причината е в теб!

Понякога имаме нужда да сменим фокуса на мислите и очакванията си, за да видим отговора, който през цялото време е бил пред очите ни.

В крайна сметка всяко дете започва да спи през нощта без нужда от родителска помощ. Стъпка по стъпка, със свое собствено темпо стига до този момент. Но докато това се случи, освен търпение и обич, помни, че има знания, които могат да направят този процес лесен и приятен както за детето, така и за теб. 

Ключов момент за справянето с това предизвикателство на съня е твоето спокойствие, че разбираш какво се случва!

Back to top