Skip Navigation View Sitemap

Лятно часово време

Колкото и да ни е труден този преход, защото губим един час сън, нека погледнем на него от хубавата му страна. Той е знак, че идват по-дълги, по-топли и наситени с повече време навън дни.

Въпросът е, необходимо ли е да подготвяме детето за предстоящата промяна? 

Отговорът ми е и "Да", и "Не". 
Как да направиш своя избор? 

Ти си тази, която познава най-добре детето си и може да прецени, дали промяната ще бъде приета лесно или ще бъде съпроводена с повече стрес и хаотичност в ежедневието. 

Предлагам ти 4 подхода, а ти избери най-подходящият за теб и твоето дете. 

1. Не променяй нищо. 
⭐ Този подход е подходящ за всички, които искат да се 'пуснат по течението'. 

➡️ В Неделя сутринта остави детето да се събуди само. Ако обикновено става в 7:00, то след промяната на времето часовникът ще показва 8:00. 
Следвай типичните за детето интервали на будуване и имай предвид, че вечерното лягане ще се измести с един час по - късно по часовник, но в действителност детето ще го усеща като нормалното му време за лягане. 

Наслади се на предстоящите по-топли и дълги дни. Няма нищо лошо в това през летните месеци детето да си ляга в 21:00, вместо в 20:00 - стига това да отговаря на индивидуалните нужди на детето и на семейната философия.

2. Коригирай в Неделя, без предварителна подготовка. 
⭐ Този подход е подходящ, ако детето ти е над 18 месеца и не е силно чувствително към промените. 

➡️ В Неделя сутринта събуди детето в нормалния му час на събуждане (според часовника), т.е. ако обикновено се буди в 7.00 – събуди го пак в 7.00 (по новото време), имай предвид, че то ще го усети като ставане в 6.00. 
След това нека денят продължи както всеки друг ден. Използвай обичайните интервали на будуване или вече фиксираните часове за дневните дремки. 

3. Коригирай в Неделя, с предварителна подготовка. 
⭐ Този подход е подходящ, ако детето ти е над 6 м.в., чувствително е към промените, а ти предпочиташ плавен, но бърз преход.

➡️ В Неделя остави детето да поспи с 30 минути повече от обикновено (ако то се буди в 7:00 – събуди го в 7:30 по новото време. Имай предвид, че то ще го усети като 6:30). 
Така в Неделя всичко ще се случва с 30 минути по-късно, включително и началото на нощния сън. 
В Понеделник събуди детето в нормалния за него час на събуждане (ако обикновено се буди в 7.00 – събуди го в 7.00 по новото време). Денят продължава, както преди смяната на времето. 

4. Започни подготовката още днес. 
⭐ Този подход е подходящ за силно чувствителни към промените деца над 6 м.в. и за мами, които имат време и вътрешен ресурс да го направят. 

➡️ В седмицата преди смяната на времето започни да събуждаш детето с 10 минутки по-рано всеки ден. Измести дневните спанета също с 10 минутки по-рано, както и нощният сън. Така ще имаш време плавно да изместиш режима на детето и то по-лесно ще свикне с предстоящата промяна. 

🎁 Ако искаш персонализиран план за действие по последната точка, напиши ми "Искам план" в коментар под поста в Инстаграм и аз ще ти го изпратя 🎁

 *** 

❗За бебетата до 6 месечна възраст не се препоръчва да се правят промени по ритъма на сън и бодърстване. 

 ❗За бебетата над 6 месечна възраст може да се избере подход от горепосочените в зависимост от чувствителността, която имат към промените. 

🧡 Бонус препоръки как да улесниш периода на адаптиране към лятното часово време : 
✔ Прекарвайте повече време на двевна светлина. 
✔ Вечер затъмни стаята за сън около час преди времето за лягане. 
✔ Бъди сигурна, че стаята е добре затъмнена и сутрин. Светлината е естествен сигнал, за това че е време за ставане. 
✔ Придържай се към нормалната за вас последователност от действия през деня. 
✔ Макар детето да изглежда сънливо в първите дни, постарай се да го събуждаш в един и същи час сутрин. 
✔ Бъди търпелива и дай време както на детето, така и на себе си, за да се адаптирате към новото време. 

 📌 Проучванията показват, че са необходими около седем дни, за да може биологичният часовник да се пренастрои след промяната.

Back to top